Drummen met aandacht

Aandacht op de Japanse manier

“Niet lullen maar poetsen”. Dat is de basis van onze training. Wij bieden geen gouden bergen en geen Oosterse diepzinnige geheimen. Uiteindelijk ben jij je eigen leraar en de wereld is het klaslokaal”.

Aan de slag met aandacht op de Japanse manier

Wil je echt in aandacht leren zijn? In aandacht met jezelf, voor de dingen die je doet en voor de wereld om je heen?
Ga dan mee met deze trainingsweek!

Samen met geïnspireerde en deskundige trainers werk je een week lang aan de kunst van ‘aandacht’. Je gaat aan de slag met de “pareltjes” uit de Japanse cultuur. We leren jou je perspectief te veranderen om zo aandacht te krijgen voor echte aandacht.

‘Het zit ‘m in de kleine dingen’

Waar focus je je op gedurende een dag? Wat is echt belangrijk voor je? Hoeveel spullen heb je om je heen en wat heb je werkelijk nodig? Hoe vol is je agenda? Heb je oog voor de schijnbaar onbeduidende zaken, zoals een vogel die op een tak zit of een bloemetje die tussen de tegels groeit?
In Nederland zeggen we: ‘het zit ‘m in de kleine dingen’. Hierin beklonken ligt de kunst van het weglaten en de kracht van eenvoud. Juist deze vaardigheid zie je veelal terug in de Japanse kunsten (dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld de Chinese cultuur die vaak weelderig is).

De Japanse cultuur is er eentje van, oneerbiedig gezegd, pikken, verbeteren en eigen maken. De verstilling, of ‘ontdoen van niet essentiële zaken’ speelt daarbij een belangrijke rol. In de juiste aandacht verdwijnen de niet-essentiële zaken als vanzelf. Er blijft maar weinig over. De essentie van de dingen wordt helder.

Maar wat is aandacht?

Aandacht neemt overbodige gedachten bij je weg. Het haalt je ‘uit je hoofd’ en brengt je ‘in je lijf’. In de juiste aandacht zul je vanzelf minder resultaat- en meer procesgericht zijn. Wat overblijft is het NU. Hier.. op dit ogenblik.. niet morgen en niet gisteren.

In aandacht leer je de details te zien. Zo filteren de belangrijke dingen zich van de minder belangrijke. Het resultaat en de uitkomst zijn steeds van ondergeschikt belang.

Aandacht brengt je waar je bent en niet waar je niet bent. In de juiste aandacht krijgen de dingen richting en vorm. Zonder aandacht glipt het leven je door de vingers.

Hoe?

De trainers, levensgenieters pur sang, nodigen je uit om hun passie en ervaring te delen.
Ze gebruiken hiervoor drie pijlers:

Taiko (Japanese drumming)
Het spectaculaire Japanse trommelen vraagt je om helemaal in ‘dit moment’ te zijn. Deze intensieve trommelstijl haalt je ‘uit je hoofd’ en brengt je ‘in je lijf’. Muziek en sport komen op een intensieve manier samen.

Budo (Japanse Krijgskunsten)
We leggen de focus op Iadio (meditatieve Japanse Zwaardkunst) en Ken-Jutsu (the art of swordmanship). Werken met het zwaard vraagt jouw uiterste aandacht.

Zen
Oefenen in stil zijn. We zullen de stilte ervaren als middel om de ‘ware aard der dingen’ waar te nemen. We trainen een aantal momenten in deze week zenmeditatie (zazen) maar ook ‘lopen in stilte’ (Kinhin) en ‘bosbaden’ (shinrin-yoku) komen aan bod.

 

Naast bovenstaande drie pijlers komen nog een aantal andere typisch Japanse oefeningen aan bod die we nog even geheim willen houden.

Waar?

Onze workshoplocatie bevind zich bovenop een bergtop in de bergen van Valencia. Hier heb je een fantastisch uitzicht. We verblijven in Casa Lo-Es. Er is een goed ingerichte keuken, heerlijke slaapplekken en een mooi zwembad. Daarnaast vind je ook voldoende ruimte om een moment voor jezelf te pakken.

Door wie?

De trainers hebben gezamenlijk zo’n 60 jaar ervaring in de Japanse kunsten als Taiko en Budo. Gepaard met een gezonde dosis humor delen de trainers hun ervaringen.

Peter Rumpff, van Stichting Bu Shin Do, heeft meer dan 30 jaar ervaring in Budo en meditatie, hij is o.a. 3e Dan Iaido, Sociaal Pedagoog en heeft een Zen-leraren opleiding genoten bij zen.nl om vervolgens zelfstandig met Zen en Budo als pedagogisch middel, verder te gaan.

Erwin Oudshoorn, artistiek leider van Circle Percussion en bedenker en oprichter van IDÕ Drum Workouts speelt zo’n 30 jaar op Japanse trommels en geeft al 17 jaar Taiko workshops in Spanje. Hij heeft zijn uitvoerige taiko-training voornamelijk gehad bij meesters uit de stal van de befaamde Japanse taikogroep KODÕ.

Voor wie?

Je hebt geen ervaring nodig op het gebied van Japanse kunsten. Eindeloos opnieuw beginnen is het motto. Zo is het niveau van ondergeschikt belang. Iedere deelnemer traint op zijn of haar eigen level. Er is ruimte voor individuele aandacht en we spelen in op jouw mogelijkheden.
Doorgaans trainen we met het Japanse houten zwaard (Boken) maar ook met echte Japanse zwaarden (Iaito en shinkin). Daarom stellen we een minimum leeftijd in van 18 jaar (conform Nederlandse wetgeving).

Ga mee!

Ben je enthousiast geworden en wil je graag meer weten? Neem dan contact op met Erwin (WhatsApp: +316 2223 9751).

Algemene informatie

Aantal deelnemers: minimaal 6, maximaal 12.
De kosten zijn: € 890,-.
Hierbij is inbegrepen:
de workshops
de maaltijden
de huisvesting.
Transfer Valencia Airport naar de workshoplocatie

De prijs is exclusief de (vlieg) reis naar Valencia. Wij pikken je op vanaf Valencia Airport.

Plaats: Casa Lo-Es, Dos Aguas, Valencia, Spanje.

Periode: 19 t/m 25 september 2020.

Contactinformatie

Erwin Oudshoorn
+316 2223 9751 (liefst via WhatsApp)
erwin@drumworkouts.nl
Links:
https://www.circlepercussion.nl/
https://www.idodrumworkouts.com/
https://www.houseofcircles.nl/

DutchEnglishGermanSpanish