Omgeving

Als je de omgeving met één woord zou moeten omschrijven, dan kun je het best het woord ‘authentiek’ gebruiken. In dit arme boerengebied lijkt het alsof de tijd heeft stilgestaan. De eeuwenlange strijd om in dit onherbergzame land een bestaan op te bouwen, is tot op de dag van vandaag nog voelbaar.

Slechts op 40 kilometer afstand van de wereldstad Valencia heeft zich hier een totaal ander leven ontwikkeld. Daar waar mogelijk zijn stukjes berg ontgonnen en omgetoverd tot olijf- of amandelgaardjes. Dat strijd verenigt, is duidelijk te merken in de omliggende dorpjes, waarvan Dos Aguas het dichtsbij ligt.

Hier op 650 meter hoogte heeft u een schitterend uitzicht over de lager gelegen bergen en dalen met als markant punt het stuwmeer van de rio Jucar “embalsa de Naranjera”

Komende van van het dorp Macastre en al stijgende in de richting van Dos Aguas kunt u genieten van adembenemende vergezichten. Casa Lo Es is ligt naast een uitzichtpunt (un mirador) ongeveer 5 km voordat u het dorpje Dos Aguas bereikt.

Het huis bevindt zich op een eigen terrein dat ruim 13.000 m2 berg beslaat. Staande op het balkon zult u meer dan eens verrast worden door de steenbokken die vrij op de hellingen lopen en het beneden niveau van Casa Lo Es hebben uitgezocht om te spelen en schijngevechten te houden. Zie de video voor een grote groep spelende steenbokken!

Kijkt u naar boven dan ziet u daar de heerser van de lucht. Een adelaar. Niet zo ver beneden u is het bel-geklingel van de schaapskudde nog maar net hoorbaar.

Het op- en ondergaan van de zon geeft een gouden gloed aan de bergen waardoor er spectaculaire beelden ontstaan. Evenals het onweer dat gepaard gaat met bliksemschichten die de hele lucht in vuur en vlam zetten, de dubbele regenboog die zich daarna aan u openbaart en die aan beide kanten de aarde lijkt te raken.

Avondlucht vanaf het balkon
Dubbele regenboog

Het is natuurlijk geen schering en inslag maar hopelijk behoort u tot de gelukkigen die dit meemaken en als onvergetelijke ervaring mee terug kunnen nemen naar huis.

Dos Aguas is het dichtbijzijnde dorp en telt nog geen 400 inwoners . Toch heeft het een supermarktje en een bakkertje, beiden niet groter dan een huiskamer maar waar je ongelooflijk veel kunt kopen. Het is alsof de tijd hier heeft stilgestaan. Niemand heeft haast of maakt zich druk.15 km bergafwaarts ligt Macastre. Hier misschien iets meer winkels zoals slager en bakker maar ook hier, neem de tijd want niets gaat snel. Zelfs het versturen van een brief via het postkantoor, kan maar zo een ochtend duren. Elk dorp heeft zijn eigen traditionele feesten meestal vanuit kerkelijke oorsprong maar uitbundig kleurrijk en met de totale participatie van het dorp.

TIP! Op de website Valencia inspiratie op Spanje voor Jou kunt u heel veel inspiratie opdoen voor wat u kunt zien en doen in de regio Valencia!

DutchEnglishGermanSpanish